Европейският съюз е отпуснал допълнителни 63 млн. евро безвъзмездно финансиране за

...
Европейският съюз е отпуснал допълнителни 63 млн. евро безвъзмездно финансиране за
Коментари Харесай

ЕС дава още 63 млн.евро за края на 4-те малки блока на Козлодуй

Европейският съюз е отпуснал спомагателни 63 млн. евро безплатно финансиране за дейностите по извеждане от употреба на четирите спрени дребни блока на АЕЦ " Козлодуй ". Това сподели  Сергей Цочев, член на управителния съвет на Държавното дружество " Радиоактивни боклуци ".

От прекъсването на дребните блокове на АЕЦ " Козлодуй " за дейностите по извеждането им от употреба са изхарчени 433 млн.евро по линия на Международния фонд " Козлодуй " и 290 милиона евро българско съфинансиране, сподели Сергей Цочев.

" За да се реализиран задачите за извеждане от употреба до 2030 година, е направена оценка, че са нужни 1,35 милиарда евро. Тази оценка се прави на всеки 5 години. През тази година следва нова. От последната преоценка беше открито, че има дефицит от 91 милиона евро, който значително е обезщетен в края на януари. На 25 януари тази година беше признат правилник на Съвета на Европейски Съюз, с който на България бяха отпуснати в допълнение 63 милиона евро до 2027 година ", сподели Цочев.

До края на предходната година в двата фонда за извеждане от употреба и за ръководство на радиоактивните боклуци са събрани 1,855 милиарда лв., като в тях влизат и парите, които ще са нужни и за 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ", когато пристигна моментът за тяхното затваряне.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР